Проект: Учиме, се дружиме, донираме!

Веќе трета година по ред успешно се спроведува проектот “Учиме, се дружиме, донираме! (Организирање на продажна изложба од изработките и донирање на средствата на семејство со член со Аутизам)”. Проектот е финансиран од страна на Министерство за култура на Р.Северна Македонија и ги вклучува следните активности: Моделирање со глина, Изработка Продолжи со читање →

Комуникација кај децата со аутистичен спектар на нарушување

1kviewsКомуникацијата е есенцијален дел од животот. Со комуникација ги изразуваме нашите желби, идеи, остваруваме контакти со други, искажуваме како се чувствуваме. За децата од аутистичниот спектар на нарушување, комуникацијата е исто важна како и за другите деца. Но, тие најчесто се соочуваат со предизвици кои произлегуваат од начинот на кој Продолжи со читање →

Отворен Центар за третман и рехабилитација за деца и млади со попреченост -ВО МОЈОТ СВЕТ – Охрид

318viewsНа ден 22.11.2019 беше отворен Центарот за третман и рехабилитација за деца и млади со попреченост -ВО МОЈОТ СВЕТ во рамки на Специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Св.Еразмо” – Охрид. Проектот е реализиран со поддршка на Министерство за здравство, кое ги отстапи просториите за користење во рамки на болницата „Св. Продолжи со читање →

Учиме, се дружиме, донираме! – Уште еден успешно реализиран проект

Врз основа на годишната програма на Министерство за култура на Р.С. Македониjа за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2019 година, проектот ‘Учиме, се дружиме и донираме” на Здружението Во Мојот Свет беше поддржан од страна на Министерството и успешно се спроведe во Музеј на Р.С. Македонија. На ден 02.11.2019, Продолжи со читање →

Амбасадата на Република Чешка со поддршка за “Во Мојот Свет”

Потпишувањето на договор за донација помеѓу Амбасадорот на Република Чешка во Р.С.Македонија, Мирослав Томан и Претседателот на Здружението “Во Мојот Свет” Златко Стојановски, претставува почеток на соработка помеѓу Амбасадата и Здружението. Предмет на договорот е донација од страна на Амбасадата на Република Чешка за Здружението, за целосно опремување на  Центар Продолжи со читање →

Меѓународна Конференција за АДХД под наслов “Од стигма до успех”

335viewsНа 01 и 02 Декември 2017 година во Загреб, Р.Хрватска се одржа првата Меѓународона Конференција за АДХД организирана од страна на Здружението “Будење”. Конференцијата се одржа под покровителство на Градоначалникот на град Загреб и Министерството за здравство, а своја поддршка дадоа и Министерството за Образование како и Туристичката заедница на Продолжи со читање →

Панел Дискусија на тема “Да се живее и старее со аутизам, Британски и македонски искуства”

676viewsПо повод 3-ти Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост, во организација на Универзитетот American College и здружението Во Мојот Свет, на катедрата за психологија при Универзитетот се одржа панел дискусија на тема “Да се живее и старее со аутизам” на која што учество земаа Проф. Д-р Елизабета Мукаетова Продолжи со читање →

Креативна работилница “Едно Сонце За Сите Деца”

Во соработка со Амбасадата на Р.Бугарија, Националната Галерија на Р.Македонија и здружението “Имаго Плус” на 18.11.2017 год. здружението “Во Мојот Свет” организираше ликовна работилница под водство на академскиот сликар и педагог Тони Шулајковски. Учесници на работилницата беа деца со аутистичен спектар на нарушување кои и овој пат ги покажаа своите Продолжи со читање →

Посета на градоначалникот на општина Аеродром Г-дин Златко Марин на Центарот за сензорна терапија Во Мојот Свет

На 07.11.2017 година во посета на Центарот за сензорна терапија Во Мојот Свет беше градоначалникот на општина Аеродром Г-дин Златко Марин. На едночасовната средба беа отворени неколку теми околу работата на Центарот и Здружението. Од страна на преставниците на Здружението беше посочена потребата од продлабочување на соработката од областа на Продолжи со читање →

Конференција на тема “АДХД – Дефицит на вниманието, хиперактивност и импулсивност”

415viewsВо рамките на одбележувањето на меѓународниот месец на АДХД синдромот Здружението Во Мојот Свет организираше дводневна конференција која што се одржа на 25,26 Октомври во салата на Кинотека на Република Македонија. Имавме прилика на Конференцијата во улога на предавачи да земат учество еминентни личности од меѓународната организација АДХД Европа. Имено, Продолжи со читање →