Зоотерапија и аутизам

359views Краток осврт за улогата на зоотерапијата при третман на лицата со аутизам од ветеринарниот доктор Јадранка Аврамовска, соработник на здружението и водич едукатор при Зоолошката градина Скопје. Погледнете ОВДЕ: Поврзани информации: Комуникација кај децата со аутистичен спектар на нарушување Превземено од vecer.mk: Над 700.000 денари од акцијата на Sport Продолжи со читање →

Што е Сензорна Интеграција ?

1.9kviews ШТО Е СЕНЗОРНА ИНТЕГРАЦИЈА Тоа е невролошки процес кој на адекватен начин ги организира сензациите кои доаѓаат од сопственото тело и околината, со што се овозможува ефикасно користење на телото во опкружувањето. Конкретно, таа се занимава со тоа како мозокот го обработува влезот на повеќекратните сензорни модалитети и ги Продолжи со читање →

Сензорна Интеграција SI Jean Ayres

Вовед во Сензорна Интеграција SI Jean Ayres (ден 1) За кого е наменет ? Овој еднодневен курс е наменет за работни терапевти, физиотерапевти, логопеди, дефектолози, психолози, педијатри, физијатри, невропсихијатри, студенти, родители, наставници и лица кои се занимаваат со подучување, медицински сестри/медицинари и за секој кој сака да знае повеќе за овој пристап Продолжи со читање →

Епидемиологија на аутизмот

575views Епидемиолошки пристап на аутизмот -проф. д-р Милка Здравковска Аутизмот и аутистичниот спектар на нарушувања се релативно нова содржина во епидемиологијата на незаразните заболувања. За аутистичните пречки во контактите свои сознанија реферира Канер Л. Во 1943 год. но неофицијално, епидемиолошките студии започнуваат со Лотер В. кон средината на шеесетите години Продолжи со читање →

Терапија со работна активност (occupational therapy)

356views Согледување и осврт на Елизабет Шефер, работен терапевт од Соединетите Држави, близок соработник на здружението ВО МОЈОТ СВЕТ. Што е терапија со работна активност? Светската Федерација на работни терапевти (терапевти кои лечат со помош на работни активности) ја дава следната дефиниција за терапија со работна активност: „Терапијата со работни Продолжи со читање →

Аутистичен спектар низ историјата

524views Иако аутизмот се смета за „понова“ констатирана состојба сепак историските записи покажуваат дека повеќе маркантни личности од историјата веројатно имале некакви симптоми од аутистичен спектар. Многу од податоците технички не можат да се проверат како резултат на недостаток на веродостојни податоци но она што општо е познато за многу Продолжи со читање →

Да се живее со аутистичен спектар-Temple Grandin

Temple Gardin е родена во Бостон, САД во 1948 година и на двегодишна возраст е дијагностицирана со нарушување на мозокот и она што се денес класични симптоми за аутизам-неподносливост на допир, испади на различни расположенија, без контакт со очите и без можност за говор. Во тоа време аутистичните деца биле Продолжи со читање →

Терапија со животни

585views Како терапијата со животни може да помогне во случај на аутизам Терапијата со животни може да доведе до зголемување на самодовербата и останатите вештини кај децата со аутизам. Човековиот најдобар пријател навистина може да биде вистински и најдобар пријател на вашето дете-осврт на некои студии за интеракцијата помеѓу домашните Продолжи со читање →

Когнитивно-бихевиорална терапија за аутистичен спектар на нарушувања

1.1kviews Когнитивно-бихевиорална терапија како третман кај аутистичниот спектар на нарушувања: од искуството и согледувањата на Ивица Павлов, стручно лице, член и соработник на здружението ВО МОЈОТ СВЕТ: Меѓу испробаните и достапни терапии за аутизмот е когнитивно-однесувачката (бихевиорална) терапија (КБТ). Овој тип на терапија се разви и еволуираше последниве години, а Продолжи со читање →

Терапија за говор кај аутистичен спектар на нарушувања

1.4kviews Што е всушност терапевт за говор (логопед)? Терапијата за говор вклучува третман на говорните и комуникациски нарушувања-што значи таа опфаќа многу широк дијапазон. Сертифициран патолог за говор мора да поседува докторско звање. Може да работи приватно, во клиника, во училиште или институција и може да работи истовремено и како Продолжи со читање →