СЕМЕЕН СОВЕТНИК

Tимот на Центарот Во мојот свет се збогатува со психолог, семеен и системски советник кој во соработка со дефектолог и логопед, ќе врши: – Психолошко советување на деца и возрасни во областа на менталното здравје, негово зачувување и унапредување; – Постравување на граници – Препознавање на емоции – Индивидуална психотерапија; Продолжи со читање →

Убаво сеќавање: facebook статус на госпоѓата Елизабета Ѓорѓиевска од 02.11.2019 година

Денешната креативна работилница беше од деца за деца. Се’ што изработија четириесетина деца како свое мало уметничко дело, наскоро ќе биде изложено на хуманитарен настан. Секое дете покажа дека ниту една попреченост не е пречка да се направи хумано дело. Собраните средства ќе им помогнат на Лидија и нејзините четири Продолжи со читање →

Facebook статус на Гаро Тавитјан (06.11.2020)

Во 2012-та добив повик од здружение Здружение Во Мојот Свет кое беше што туку оформено (за Аутизам), во буквално една мала канцеларија. Прифативме покана да одработиме неколку хуманитарни настапи/концерти и настани за нив, подоцна прераснаа во огромно здружение со неколку центри низ Македонија и подршка од најрелевантни институции од целиот Продолжи со читање →

Средба на министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска со претставници на Здружението на граѓани за третман на лицата со аутизам „Во мојот свет“

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска оствари средба со претставници на Здружението на граѓани за третман на лицата со аутизам „Во мојот свет“. На средбата се отворија повеќе прашања кои се особено важни за унапредување на условите, третманот, капацитетите, човечките ресурси и подобро воспоставување на мрежата на институции Продолжи со читање →

Центар за сензорна терапија Во Мојот Свет – Охрид објавува:

Нашиот тим и овој пат имаше можност да учествува на успешно спроведената меѓународна онлајн конференција “Ефективни подходи за подкрепа на ранното детско развитие и междусекторно сътрудничество” организирана од страна на Центарот за социјална интеграција и рехабилитација на деца со пречки во равој „Карин Дом“ од Варна, Бугарија. Во периодот од Продолжи со читање →

Бугарската амбасада во Македонија донираше храна за регионалниот Центар за аутизам во Охрид

Соработката помеѓу Центарот за лица со аутизам во Охрид „Во мојот свет“ и бугарската амбасада во Македонија продолжува на највисоко ниво. Амбасадата од Бугарија донираше 30 пакети со храна кои Центарот во Охрид ќе ги распредели во семејствата каде има член со аутизам. Оваа донација е специјална за семејствата кои Продолжи со читање →

Петтиот ангел во охридскиот свет

Емисија на Македонска телевизија, Петтиот ангел, за Центарот за рани интервенции и третман на деца од аутистичен спектар на нарушувања Во Мојот Свет – Охрид Поврзани информации: Здружението за третман на лица со Аутизам, АДХД и Аспергеров синдром Во Мојот Свет стана полноправна членка на АДХД Европа ПРОЕКТ: ВОЛОНТЕРИЗМОТ ВО Продолжи со читање →

Центар за сензорна терапија Во Мојот Свет – Охрид

653views Поврзани информации: Охрид добива современ регионален Центар за аутизам – Објава на OhridNews galerija primer Амбасадата на Република Чешка со поддршка за “Во Мојот Свет” Донации на здружението

СЕНЗОРНА ИНТЕГРАЦИЈА

Поимот сензорна интеграција е невролошки процес кој се однесува на начинот на кој ги примаме, обработуваме/организираме и соодветно одговараме на информациите од средината која не опкружува примени преку нашите сетила. Постојат неколку сетила (сензорни системи) со кои сме добро запознаени, лесно воочливи, како што се: сетилото за вкус, мирис, вид, Продолжи со читање →

Невропластичност – М-р Марија Бојаџи Љатко

Можеш, ако мислиш дека можеш – до неодамна била само фраза, но новите научни истражувања предводени од невролози и невропсихолози покажувват дека нашиот мозок може да се менува и подобрува дури и во случаите кога постои мозочно оштетување за кое се сметало дека е непоправливо. Човечкиот мозок е една од Продолжи со читање →