Проф. д-р Љупчо Ајдински

Велат дека делата кои ги оставаме не прават бесмртни, дека продолжуваме да живееме преку нив, дури и после смртта. На 01.08.2021 година, почитуваниот проф. д-р Љупчо Ајдински зад себе остави бројни дела и значајни промени во едукацијата, заштитата и третманот на лицата со попреченост во Македонија. Испишувајќи ја увертирата за Продолжи со читање →

Превземено од vecer.mk: Над 700.000 денари од акцијата на Sport Life за помош на Центарот за деца со аутизам во Охрид

Хуманитарната акција на Sport Life „НАВИВАМЕ ЗАЕДНО ЗА МАКЕДОНИЈА“ која траеше од 11-ти до 21-ви јуни, обезбеди вкупно 712.500 денари, средства наменети за поддршка на Центарот за рани интервенции и третман кај децата со нарушувања од аутистичниот спектар, во Охрид. Во деновите додека навиваме за нашата репрезентација на ЕУРО2020, Sport Продолжи со читање →

Посета на претставници од Амбасада на Р. Чешка во Центарот за третман и рехабилитација на лица со атипичен развој Во Мојот Свет во Св. Еразмо – Струга

На ден 01.07.2021 во Центарот  за третман и рехабилитација на лица со атипичен развој Во Мојот Свет во Св. Еразмо – Струга се оддржа средба помеѓу претставници од Амбасадата на Р. Чешка, Заменик Министер за надворешени работи на Република Чешка, г-дин Алеш Шмелар, како и претставници на Здружението во Мојот Продолжи со читање →

Центар за третман на деца со АСН во Тетово

Уште еден предизвик! ВО МОЈОТ СВЕТ со поддршка и помош на Амбасадата на Република Бугарија во Македонија, ќе реконструира, адаптира и опреми дел од Клиничкиот центар Тетово за отворање на нов Центар за третман на деца со Аутистичен Спектар на Нарушувања. Со тоа и Тетово ќе добие современ Центар за Продолжи со читање →

Генерално годишно собрание (Annual General Meeting) – ADHD Europe

„АДХД е невроразвојно нарушување кое се јавува кај 5% од децата и адолесцентите и 4% од возрасните, независно од етничката, расната, родовата и социоекономската припадност во Европа и низ целиот свет (Clark, Carr-Fanning, & Norris, 2011).“ На 17 април над 70 учесници од 21 земја ширум Европа (членки на организацијата), Продолжи со читање →

Објава на Министерство за здравство

МЗ: Поддршка за отворање на нови здравствени центри за рана интервенција кај деца со атизам. Меѓународен ден на аутизам, МЗ дава целосна поддршка за реформирање и отворање на нови здравствени центри за рана интервенција кај децата со аутистичен спектар на нарушувања. Министерството за здравство согласно своите приоритетни задачи за унапредување Продолжи со читање →

Интервју во весникот ВЕЧЕР

Дефектологот Ангела Чингоска, која е специјален едукатор и рехабилитатор во Центарот за рани интервенции „Во Мојот Свет“, за весникот ВЕЧЕР зборуваше за аутизмот. Таа, меѓу другото, рече: “Аутизмот претставува первазивно развојно нарушување, односно развојна состојба која има три заеднички карактеристики (нарушувања): тешкотии во говорот, јазикот и невербалната комуникација; тешкотии во Продолжи со читање →

02 Април 2021

На иницијатива на Здружение Во Мојот Свет, а во знак на одбележување на Светскиот ден за подигнување на свеста за аутизам, денес беа осветлени во сино следните објекти во Скопје и Охрид: – Археолошки Музеј – Скопје– Самуилова тврдина – Охрид– Антички театар – Охрид– Седиште на МПЦ ОА – Охрид– Продолжи со читање →

ВО МОЈОТ СВЕТ со нов идентитет

Членови, родители, помагатели, поддржувачи… пријатели… Со особена чест и задоволство Ве информираме дека оваа година Здружението доби нов идентитет. Идентитет кој симболично ги претставува активностите на Здружението. Експликација: –          Иконата во средината е симбол за рехабилитација –          Сината боја е бојата на Аутизмот –          Сложувалката е симболот на Аутизмот –          Различните бои ги претставуваат различностите Продолжи со читање →

10 години ВО МОЈОТ СВЕТ

Почитувани, Членови, родители, помагатели, поддржувачи… пријатели… Со особена чест и задоволство Ве информираме дека оваа година одбележуваме 10 ГОДИНИ од основањето на Здружението. Оваа година сите заедно славиме 10 ГОДИНИ: –          Застапување и активизам –          Посветеност и ангажман –          Промоција и социјализација –          Инклузија и интеграција –          Воведување стандарди –          Соработка со институтции –          Едукација и рехабилитација Поврзани Продолжи со читање →