Конференција: Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар – Влатко Дабиќ

На 20-ти Јуни, 2019 година, во просториите на Филозофски факултет – Скопје се одржа Конференција на тема: “Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар, конкретни програми и стратегии со цел успешна едукативна инклузија и интеграција”, а предавач беше Влатко Дабиќ. На предавањата се разговараше за важни елементи поврзани со психолошките и функционалните Продолжи со читање →

Македонија во сино! Се одбележува 2-ри Април – Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот

По повод 2-ри Април – Меѓународен ден на свесноста за Аутизмот а по иницијатива на Здружението ‘’Во Мојот Свет” и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, зградите на Владата на Р. Северна Македонија, Археолшки музеј, општините Аеродром Охрид и Битола, како и Домот на култура во Тетово беа Продолжи со читање →

Т-Мобиле на гости кај здружението ВО МОЈОТ СВЕТ

Фондацијата Т-Мобиле Македонија додели донација во новогодишни пакетчиња на здружението ВО МОЈОТ СВЕТ кои по повод престојните новогодишни празници беа доделени на дечињата-членови на здружението. Настанот се одржа во просториите на здружението каде во весела празнична атмосфера и во присуство на претставници од Т-Мобиле Македонија за децата беше изведена кратка Продолжи со читање →

Хуманитарен настан со MAMA`S и Рингераја

На 21 декември 2013 година во игротеката Тиквичка се одржа хуманитарен настан во организација на MAMA’S (традиционални рецепти) и семејниот интернет медиум Рингераја, во соработка со здружението ВО МОЈОТ СВЕТ. Во прекрасниот амбиент на игротеката, со музика и песни, како и подршка од аниматорите и Дедо Мраз беа доделени пакетчиња Продолжи со читање →

Манифестација „Различни, а еднакви“-2013 година

По повод  Меѓународниот ден на лица со посебни потреби и оваа година традиционално на 16.12.2013 година се одржа манифестацијата „Различни, а еднакви“ во организација на Детла Ексклузив во Домот на АРМ во Скопје на која учествуваше и здружението ВО МОЈОТ СВЕТ. На манифестацијата присуствуваа родители, здруженија, Институции и поединци инволвирани Продолжи со читање →

Новогодишно дружење 2013-Зоо Скопје

454views Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ по повод Новогодишните празници и оваа година на 15.12.2013 година традиционално организираше забава и дружење за своите членови во Едукативното катче во Зоолошката градина Скопје. Во соработка со Тинекс и бугарската амбасада во РМ на дечињата им беа поделени пакетчиња (донација од новогодишниот караван на Продолжи со читање →

Работна посета на Софија, Р. Бугарија

Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ во соработка со своите партнери од Бугарија „Чекор за невидливите деца на Бугарија“ организираше семинар на тема „Методи за работа со децата со посебни потреби“. Семинарот се одржа во импозантната софиска болница Токуда, а здружението ВО МОЈОТ СВЕТ како акредитиран субјект за организирање обуки по сензорна Продолжи со читање →

Инфо ден на Националната агенција

На 7 Ноември 2013 година во конгресниот центар на спортскиот комплекс „Борис Трајковски“ Националната агенција за европски образовни програми и мобилност го одржа својот инфо ден каде ги претстави своите активности и новата програма на Европската комисија „Еразмус плус“. Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ на покана на агенцијата присуствуваше на овој Продолжи со читање →

Дводневна работилница за стручен кадар

Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ на 02 и 03 Ноември 2013 година реализираше дводневна работилница на тема „Консултативна и едукативна подршка во превенција на раните развојни нарушувања кај деца од една година до поаѓање на училиште“ која првенствено беше наменета за подршка на воспитувачите, стручниот кадар (дефектолози, психолози и логопеди) инволвирани Продолжи со читање →

Студиска посета на Brain opener

Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ по барање на здружението за младински активизам Квантум беше домаќин на студиската посета насловена како Brain opener на ден 11 Септември 2013 година. Здружението Квантум е имплементатор на студиската посета Brain opener со подршка од Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност. Целта на студиската Продолжи со читање →