Во Мојот Свет по трет пат на Годишно Генерално Собрание на АДХД Европа

329viewsЗдружението Во Мојот Свет веќе три години е рамноправна членка на АДХД Европа, а претходниот викенд во Дубровник беше одржано Годишното Генерално Собрание за 2019 година. АДХД Европа постои за да ги унапреди правата и достоинството и се залага за сите оние кои се засегнати од АДХД  низ цела Европа. Продолжи со читање →

Одбележување на 2-ри Април во Охрид

За првпат оваа година, 2-ри Април, Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот беше одбележан и во Охрид. Настанот беше поддржан од страна на Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, Општина Охрид, Центарот за култура Григор Прличев, Шпаркасе Банка,  Охридски бисер – Михајло Филев, , како и Здружението за Продолжи со читање →

Македонија во сино! Се одбележува 2-ри Април – Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот

По повод 2-ри Април – Меѓународен ден на свесноста за Аутизмот а по иницијатива на Здружението ‘’Во Мојот Свет” и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, зградите на Владата на Р. Северна Македонија, Археолшки музеј, општините Аеродром Охрид и Битола, како и Домот на култура во Тетово беа Продолжи со читање →

Што е Play Attention?

ШТО? Едуфидбек е технологија која настанала со комбинација на скенирање мозочни импулси, когнитивни вежби и техника на обликување на однесување. Овој сеопфатен состав за вежбање и одржување на внимание се нарекува  Play Attention. ЗОШТО? Play Attention – им помага на поединци – деца или возрасни лица да го согледаат својот Продолжи со читање →

Работна средба – Охрид

Во присуство на претставници на Општата Болница – Охрид, претставници на Амбасада на Р. Бугарија и Потпреседателот на Здружението Во Мојот Свет, беше одржана работна средба во насока на подготовка за реконструкција на простор во рамки на Болницата кој е наменет за отварање на Регионален Центар за Едукација и Рехабилитација. Продолжи со читање →

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ: Бараме итно ставање на дневен ред на Собранието на Законот за социјална заштита и дополнувањето на Законот за заштита на деца

Ние, членките на Македонската платформа против сиромаштија и нашите пријателски организации, изразуваме згриженост за одлагањето на донесувањето на Законот за социјална заштита и дополнувањето на Законот за заштита на деца и бараме нивно итно ставање на дневен ред на Собранието. Со оглед на алармантната ситуација со сиромаштијата во земјата, неопходно Продолжи со читање →

Промоција на проект за социјални пакети

605views  Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, Амбасадорот на Р. Бугарија Иван Петков и градоначалникот на општина Аеродром Златко Марин го посетија Центарот за Сензорна Терапија – Во Мојот Свет, каде што ќе се реализира проектот за ран третман и терапија на деца со аутистичен спектар на нарушувања Продолжи со читање →

Работилница за развивање на социјални вештини

487viewsСпоред Програмата на Здружението за 2018-та година, за развивање на социјални вештини на децата и лицата со Аутизам и АДХД, Здружението започна со организација на работилниии од различни области за развивање на социјални вештини кои што во иднина би прераснале во самостојна работа и излегување на пазарот на трудот, на Продолжи со читање →

Меѓународна Конференција за АДХД под наслов “Од стигма до успех”

353viewsНа 01 и 02 Декември 2017 година во Загреб, Р.Хрватска се одржа првата Меѓународона Конференција за АДХД организирана од страна на Здружението “Будење”. Конференцијата се одржа под покровителство на Градоначалникот на град Загреб и Министерството за здравство, а своја поддршка дадоа и Министерството за Образование како и Туристичката заедница на Продолжи со читање →

Панел Дискусија на тема “Да се живее и старее со аутизам, Британски и македонски искуства”

733viewsПо повод 3-ти Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост, во организација на Универзитетот American College и здружението Во Мојот Свет, на катедрата за психологија при Универзитетот се одржа панел дискусија на тема “Да се живее и старее со аутизам” на која што учество земаа Проф. Д-р Елизабета Мукаетова Продолжи со читање →