Петтиот ангел во охридскиот свет

775views Емисија на Македонска телевизија, Петтиот ангел, за Центарот за рани интервенции и третман на деца од аутистичен спектар на нарушувања Во Мојот Свет – Охрид Поврзани информации: ИНКЛУЗИВЕН МУЗИЧКИ ХЕПЕНИНГ Охрид добива современ регионален Центар за аутизам – Објава на OhridNews Пакетчиња за штитениците од ПОУ „Иднина“ Предавања по Продолжи со читање →

Центар за рани интервенции и третман на деца со нарушување од аутистичен спектар ВО МОЈОТ СВЕТ – Охрид

832viewsНа 5-тти Декември  во Општата болница во Охрид а во присуство на Министерот за здравство на Р.С. Македонија Венко Филипче, Министерот за здравство на Република Бугарија Кирил Ананиев, првата дама во нашата земја Елизабета Георгиевска, како и Амбасадорт на Република Бугарија во Скопје, Ангел Ангелов беше отворен првиот Регионален Центар за рани интервенции Продолжи со читање →

Отворен Центар за третман и рехабилитација за деца и млади со попреченост -ВО МОЈОТ СВЕТ – Охрид

594viewsНа ден 22.11.2019 беше отворен Центарот за третман и рехабилитација за деца и млади со попреченост -ВО МОЈОТ СВЕТ во рамки на Специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Св.Еразмо” – Охрид. Проектот е реализиран со поддршка на Министерство за здравство, кое ги отстапи просториите за користење во рамки на болницата „Св. Продолжи со читање →

Учиме, се дружиме, донираме! – Уште еден успешно реализиран проект

Врз основа на годишната програма на Министерство за култура на Р.С. Македониjа за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2019 година, проектот ‘Учиме, се дружиме и донираме” на Здружението Во Мојот Свет беше поддржан од страна на Министерството и успешно се спроведe во Музеј на Р.С. Македонија. На ден 02.11.2019, Продолжи со читање →

Охрид добива современ регионален Центар за аутизам – Објава на OhridNews

463viewsДо крајот на годината, во Охрид ќе почнат со работа два центри за Рехабилитација, Едукација и Сензорна интеграција наменети за ран третман на деца со Аутизам АДХД и Аспергеров синдром. Едниот центар, наменет за деца на возраст од 2 до 8 години се наоѓа во охридската Општа болница, а другиот Продолжи со читање →

ПРИРАЧНИК – Дефеклошка теорија и практика

613views„Дефектолошка теорија и практика“ е научно списание за специјална едукација и рехабилитација  на лицата со инвалидност. „Дефектолошка теорија и практика“ објавува истражувачки рецензирани трудови од областа на специјалната едукација и рехабилитација на лица со лесна, умерена и тешка инвалидност. Во списанието можат да се објават оригинални и прегледни трудови, куси извештаи, писма Продолжи со читање →

Потпишан Меморандум за соработка

Здружението на граѓани за третман на лица со Аутизам, АДХД и Аспергеров синдром “Во Мојот Свет”  потпиша Меморандум за соработка со Филозофскиот Факултет, поточно со Институтот за Специјална Едукација и Рехабилитација и Компанијата Young Engineers  – Скопје, Македонија за промоција и имплементација на програмата Build Up, наменета покрај другото и Продолжи со читање →

Конференција: Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар – Влатко Дабиќ

На 20-ти Јуни, 2019 година, во просториите на Филозофски факултет – Скопје се одржа Конференција на тема: “Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар, конкретни програми и стратегии со цел успешна едукативна инклузија и интеграција”, а предавач беше Влатко Дабиќ. На предавањата се разговараше за важни елементи поврзани со психолошките и функционалните Продолжи со читање →

Амбасадата на Република Чешка со поддршка за “Во Мојот Свет”

332viewsПотпишувањето на договор за донација помеѓу Амбасадорот на Република Чешка во Р.С.Македонија, Мирослав Томан и Претседателот на Здружението “Во Мојот Свет” Златко Стојановски, претставува почеток на соработка помеѓу Амбасадата и Здружението. Предмет на договорот е донација од страна на Амбасадата на Република Чешка за Здружението, за целосно опремување на  Центар Продолжи со читање →

Проект: Реконструкција и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација – “Во Мојот Свет” во Охрид

Во рамки на договорот кој што беше потпишан од страна на Здружението Во Мојот Свет и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. С. Македонија,  за реновирање и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација, Здружението започна со реновирање на просторот кој е сместен во Општата Болница Охрид, во одделот на Педијатрија. Продолжи со читање →