Работилница ,,Унапредување на психомоторниот развој кај предучилишни деца,,

На ден 27 ми ноември 2023 година (понеделник) од 10 до 15 часот, во просториите на општина Ѓорче Петров се одржа работилницата насловена како ,,Унапредување на психомоторниот развој кај предучилишни деца,, наменета за стручните лица од градинките, воспитувачите и негувателите, како и заинтересирани родители. Оваа работилница е дел од проектот Продолжи со читање →

Проф. Д-р Силвана Марковска-Симоска за ЦИВИЛ: Насилството води кон насилство, за жал воопшто не се води грижа за менталното здравје на младитe.

Живееме во едно многу стресно и брзо време, кога повеќето од нас се стремат да ги реализираат своите амбиции, да спечалат и да создадат повеќе отколку што е потребно, но во таа себичност и трка по материјалното го забораваат она што е највредно, а тоа е да им посветат максимално Продолжи со читање →

Ликовна работилница по повод 2-ри април, Денот за подигање на свеста за лицата со аутизам

Поврзани информации: СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ: Бараме итно ставање на дневен ред на Собранието на Законот за социјална заштита и дополнувањето на Законот за заштита на деца ХИМНА Терапија за говор кај аутистичен спектар на нарушувања Инфо ден на Националната агенција

Креативна работилница по повод 2-ри април, Денот за подигање на свеста за лицата со аутизам

Поврзани информации: Средба со Душко Миноски Меѓународна Конференција за АДХД под наслов “Од стигма до успех” Конференција на тема “АДХД – Дефицит на вниманието, хиперактивност и импулсивност” ЕДЕН СВЕТ ЗА СИТЕ-Карпош

Тренчевска: „Во мојот свет“ секогаш ме изненадува со современа опрема и со приказни за успешно променета состојба на децата со попреченост

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска во Охрид го посети Центарот за рана интервенција и третман на деца со аутистичен спектар и атипичен развој „Во мојот свет“ во рамките на Општата болница во Охрид. Овој центар спроведува мултисензорна терапија и претставува прв ваков во регионот. Во центарот Продолжи со читање →

СЕТИЛО ЗА ДОПИР И СЕТИЛО ЗА ВКУС

1.3kviews Сетила Сетилата му овозможуваат на човекот да прима сигнали преку специјализирани нервни или епителни клетки – рецептори, кои функционираат поединечно или во комбинација со други типови на клетки за да изградат сетилни органи, како што се, на пример, увото или окото. Регистрирањето на различните сигнали претставува општ процес кој Продолжи со читање →

Ментално здравје

307views Што претставува ментално здравје? Менталното здравје е важен дел од развојот на детското здравје. Врската помеѓу менталното здравје и физичкото здравје е нераскинлива, тоа игра голема улога во развојот на детето, неговата способност за предучилишни и училишни активности, понатаму во успехот на работното место и во целосното функционирање во Продолжи со читање →

Wilbarger протокол

Некои проблеми како на пример скршена коска или осип на телото се очигледни, други пак, како што се проблеми во преминување од една на друга активност, нарушувања во учењето, лошо однесување, не се толку очигледни, но сепак се присутни кај децата ширум светот. Второ набројаните однесувања често можат да бидат Продолжи со читање →

Аутизам и терапија со животни

Дечињата со аутистичен спектар на нарушување имаат потреба од различни типови на терапии и третмани. Терапијата со помош на животни многу често се смета како добра опција, бидејќи таа е без ризик, многу често бесплатна, може да се спроведува во домашни услови, и не влијае на другите терапии кои овие Продолжи со читање →

Пакетчиња за децата од центрите за сензорна терапија во Охрид

Амбасадорот на Република Бугарија во Скопје Ангел Ангелов и неговата сопруга Билјана Ангелова приредија уште едно предновогодишно изненадување, но овој пат ги изненадија дечињата од центрите за сензорна терапија во Охрид. Амбасадорот и неговата сопруга секогаш драги и добредојдени гости кај нас поделија пакетчиња и со тоа донесоа насмевки и Продолжи со читање →