Гостување на Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ на Третата меѓународна конференција за аутизам и Форумот за квалитет на социјалните услуги во Бугарија

На 14 и 15 ноември во градот Плевен, Република Бугарија се одржа Третата меѓународна конференција за аутизам и Форумот за квалитет на социјалните услуги во Бугарија во организација на Здружението “Аутизмот денес”, а под покровителство на потпретседателката на Република Бугарија, г-ѓа Илијана Јотова. На конференцијата свое учество зема и Здружението Продолжи со читање →

Награда „13 Ноември“

На одржаната седница на 30 мај 2022 година, Одборот за доделување награда на Град Скопје распиша конкурс за доделување на Награда „13 Ноември“, која се доделува на физички и правни лица како знак на признание на Градот Скопје, за остварување во стопанството, науката, публицистиката, уметноста, културата, воспитанието и образованието, здравствената Продолжи со читање →

Работилница на Во Мојот Свет и Доза Среќа

Уште еден викенд на успешна работилница, каде децата од Во мојот свет и Доза среќа со своите вредни раце ги разубавија глинените предмети. Заедно со Бугарскиот културно информативен институт креираме уметност, дружење, насмеани лица и хуманост. Поврзани информации: Невропластичност – М-р Марија Бојаџи Љатко Драган Серафимовски – Дика Што се Продолжи со читање →

Ликовна работилница

Бугарскиот културно информативен институт ги пречека децата од здруженијата Во Мојот Свет, Доза Среќа, Савант, Пурпура и училиштето Здравеј, на една прекрасно организирана ликовна работилница. Интересен и едукативен ден за децата. Благодарност до сиот тим, на чело со директорката Антониа Велева! Поврзани информации: Сензорна Интеграција SI Jean Ayres Меѓународна конференција Продолжи со читање →

Меѓународна конференција – 23 Септември 2022

На последниот ден од меѓународната конференција учество зедоа повеќето истакнати професори и доктoри на науки во својата област од нашата земја, споделувајќи ги многубројните анализи добиени од спроведените истражувања и годините работно искуство за состојбата на невроразвојните нарушувања во нашата земја. Покажувајќи ја состојбата од раното детство па се до Продолжи со читање →

Меѓународна конференција – 22 Септември 2022

Научните излагања и дискусии продолжија на 22.09, повторно собирајќи голем аудиториум во утринските часови. Колеги, соработници и професори од земјата и странство дадоа осврт за улогата на биомаркерите и генетското тестирање со цел подобрување на дијагностиката кај невроразвојните нарушувања. Низ предавања и онлајн сесии беа истакнати резултати од многубројни истражувања Продолжи со читање →

Меѓународна конференција – 21 Септември 2022

Во попладневните часови во просториите на Македонската академија на науките и уметностите, Министерот за здравство Беким Сали и организаторите на конференцијата здружението “ВО МОЈОТ СВЕТ” и Македонската академија на науките и уметностите-МАНУ го прогласија официјалното отварање на Меѓународната конференција „Состојбата со невроразвојните нарушувања во РС Македонија: потреба од внесување на Продолжи со читање →

HEARTMATH® TECHNOLOGY

HEARTMATH® TECHNOLOGY – Прозорец во вашата емоционална благосостојба. Шемите на срцевиот ритам се најдобриот одраз на нашата внатрешна состојба. Со HeartMath технологијата може да научите како да се префрлите од состојба на стрес и фрустрација кон состојба на рамнотежа и издржливост. Од сега HeartMath благодарение на Андреас Милер, технологијата ќе Продолжи со читање →

Улогата на мултидисциплинарниот тим во скринингот на невроразвојните нарушувања

Децата со невроразвојни потешкотии сочинуваат меѓу 5% и 15% на глобално ниво кај општата педијатриска популација. Навремената и периодична проценка на развојот на малите деца овозможува да се идентификуваат и третираат доцнењата во развојот што е можно поскоро и да се спречи губење на развојниот потенцијал. Проценката се изведува преку Продолжи со читање →

Рано откривање и дијагностицирање на невроразвојните нарушувања

Раното откривање и дијагностицирање на невроразвојните нарушувања е од клучно значење за да се започне рана интервенција, што е можно поскоро, да се оптимизира употребата на ограничените ресурси за децата на кои овие ресурси им се најпотребни, за да може позитивно да се модифицира природната историја на текот на нарушувањето. Продолжи со читање →