СЕТИЛО ЗА ДОПИР И СЕТИЛО ЗА ВКУС

1.3kviews

Сетила
Сетилата му овозможуваат на човекот да прима сигнали преку специјализирани нервни или епителни клетки – рецептори, кои функционираат поединечно или во комбинација со други типови на клетки за да изградат сетилни органи, како што се, на пример, увото или окото. Регистрирањето на различните сигнали претставува општ процес кој вклучува конвертирање на стимулативната енергија во акциони потенцијали што се пренесуваат од чувствителните нервни влакна до централниот нервен систем, каде што се обработуваат и препознаваат.
На едноставните и сложените организми, сетилата им овозможуваат да го почувствуваат она што е во нивната околина. Околината во која живеат организмите постојано се менува. Ден и ноќ, се менуваат годишните времиња, видот, мирисите и вкусовите, се допираат остри и заоблени предмети, се чувствува болка, студ и топлина. Човекот секогаш знае што се случува во неговото тело, околината што го опкружува и како треба да се однесува во секоја ситуација. Ваквите способности се засноваат на системот за информирање и одржување на целината (интегритетот) на организмот, односно хомеостазата. Овој систем собира податоци за човековата околина и за сопственото тело па со соодветни реакции го одржува интегритетот на организмот така што ја обработува добиената информација и ја спроведува до органот кој ги врши саканите дејствија. Тој систем се состои од рецептори (примачи на дразбите од околината), спроводници и процесори на дразбите и извршители – ефектори (клетки, ткива, органи, органски системи), кои при примањето на дразбите, реагираат со извршување на одредена акција.

Човекот има 5 основни сетила:

  1. Сетило за допир – терморецептор;
  2. Сетило за вкус – хеморецептор;
  3. Сетило за мирис – хеморецептор;
  4. Сетило за слух и рамнотежа – механорецептор;
  5. Сетило за вид – фоторецептор;

Допирот и кожата како сетилен орган
Допирот е чувство кое овозможува препознавање на одредени физички карактеристики на предмет кој доаѓа во контакт со површинскиот дел на телото, односно кожата и слузокожата, кои се користат за комуникација со надворешната средина. Чувството за допир е комплексен сет од различни допири, од кои некои имаат посебни нервни завршетоци во внатрешноста на кожата. Сетилните органи на кожата регистрираат термички и механички дразби. Во кожата има рецептори чувствителни на ефектот на ниска и висока температура, рецептори за допир, притисок и болка.

Специфичните нервни клетки, чии нервни завршетоци се наоѓаат во кожата и се чувствителни на температурни промени, се сметаат за терморецептори. Едната група терморецептори реагира на намалување, а другата на зголемување на температурата (рецептори за ладно и топло). Рецепторите за студ се наоѓаат веднаш под епидермисот, а рецепторите за топлина подлабоко во кожата, во дермисот. Терморецепторите се наоѓаат во хипоталамусот, каде што се регистрираат промени во температурата на крвта која постојано циркулира и на тој начин го информираат мозокот за температурата на телото.
Рецепторите за допир и притисок се опкружени со мембрана и формираат сетилни тела. Тие се наоѓаат насекаде во кожата, но не се рамномерно распоредени. Најмногу ги има во кожата на јаготките на прстите, на усните и врвот на јазикот, а најмалку во кожата на грбот.

Рецепторите за болка се нервни завршетоци кои се наоѓаат низ целата површина на кожата и во внатрешните органи. Тие се многу важни бидејќи предупредуваат на опасност, повреда или болест. Тие реагираат на механички, хемиски, термички, па дури и лесни дразби, создавајќи чувство на болка. Овие рецептори кои претставуваат составен дел од сетилото за допир и го овозможуваат самиот процес на допирање, ги пренесуваат примените дразби до мозокот каде што понатаму се обработуваат и интерпретираат.

Сетило за вкус
Вкусот, или сетилото за вкус, е едно од петте човечки сетила. Вкусот е сетилна перцепција, односно сетилен впечаток што телото го добива за храна или други материјали кои стигнуваат до јазикот. Пупките лоцирани на јазикот, непцето, фаринксот и другите делови на усната шуплина се одговорни за примање сетилни информации за вкусот. Овие пупки се наоѓаат во епителот на јазикот и се направени од потпорни и рецепторни клетки од кои излегуваат нервните влакна. Овие нервни влакна се спојуваат во нерви, преку кои информациите за вкусот собрани од пупките се пренесуваат до кората на големиот мозок.

Чувството на вкус се јавува кога предметот во устата влегува во хемиска реакција со рецепторните клетки лоцирани на јазикот. Овие рецептори заедно со сетилото за мирис го стимулираат тригеминалниот нерв. Кај луѓето, рецепторите за вкус се наоѓаат и во други области покрај јазикот, вклучувајќи ја горната површина на јазикот и грлото.
Чувството за вкус може да се подели на пет различни основни вкусови, и тоа сладост, киселост, соленост, горчина и умами, односно вкус на месо. Само основните вкусови не се доволни за да се создаде целокупното чувство на вкус на храната во устата. При создавањето на оваа сензација, влијаат и други фактори како мирис, текстура, сензации на различни механички рецептори, како и бројни мускули и нерви.

Сензорна интеграција
Секое човечко суштество поминува низ процесот на сензорна интеграција во текот на својот живот, а тој започнува уште пред раѓањето.
Сензорната интеграција е процес во кој сензорните информации од нашите сетила за движење, вид, слух, допир, вкус, мирис доаѓаат во мозокот преку мозочните нерви, потоа се обработуваат за да им дадеме значење и потоа можеме да одговориме на тоа со некоја активност . На пример, трчаме во парк, се сопнуваме и ги чешаме рацете кога ќе паднеме. Во овој пример, додека трчавме, примивме многу сензорни информации за различни работи што сме ги виделе, слушнале, почувствувале но информацијата дека брзото движење ни е прекинато во еден момент беше поважна од другите и бараше брз одговор. Нашиот мозок добил информација за ненадејно застанување, губење на рамнотежа и опасност да ја удриме главата на подот при паѓање, па испратил порака до рацете веднаш да се испружат напред. Значи, примање информации од нашите сетила, нивно толкување и подготовка на одговор претставува сензорна интеграција.
Сензорни системи во нашето тело
Веќе во петтиот месец од бременоста, се развива еден од најважните сензорни системи на телото – вестибуларниот систем. Неговата функција е да ни каже во која положба се наоѓа нашето тело во однос на Земјината гравитациона сила, во која насока и колку брзо нашето тело се движи или едноставно мирува. Многу рано се развива и проприоцептивниот сензорен систем, чија задача е да собира информации од нашите мускули, тетиви и зглобови, а потоа да го информира мозокот како се движат нашите екстремитети и трупот, како и каде се наоѓаат во средината. Кога вестибуларниот и проприоцептивниот систем добро и целосно ја извршуваат својата функција, постои добра контрола на движењето на главата, стабилно видно поле, добар мускулен тонус и држење на телото, одржување рамнотежа и генерално уживаме во замавнување, возење, трчање и слично. За децата чија сензорна интеграција на информациите од вестибуларните и проприоцептивните телесни системи е слаба, претставува голем предизвик да одат без да се сопнат или да се судрат со луѓе или предмети, да седат мирни на столче, да шутнат топка, да скокаат во базен, да возат велосипед итн.

Правилното функционирање на вестибуларниот систем е исто така клучно за разбирање на сè што гледаме, односно разбирање на информациите што ги добиваме преку визуелниот систем. Нашите очи неселективно добиваат визуелни информации од околината, исто како камерата, но за да има некакво значење за нас она што го гледаме со нашите очи, неопходно е да се знае неговиот однос со нашето тело. На пример, децата кои имаат добар вид, но во исто време им е тешко да препишуваат зборови од училишната табла во тетратка, да го читаат текстот без да се „изгубат“ меѓу редови или да ја пишуваат буквата Б свртена надесно секој пат, повеќето веројатно имаат потешкотии во функционирањето на вестибуларниот систем.

Тактилниот сензорен систем добива информации од кожата, но иако кожата ја покрива целата површина на нашето тело, некои делови имаат неспоредливо повеќе рецептори (клетки кои примаат дразби) од остатокот од телото. Деловите од кожата кои се најчувствителни на тактилни информации се јазикот, усните, лицето и главата воопшто, врвовите на прстите и дланките и стапалата. Тешкотиите во сетилната интеграција на информациите од тактилниот систем може да доведат до тоа децата да избегнуваат гушкање и галење, игра во која може да се извалкаат, голем отпор при чешлање или кратење на косата, како и сечење нокти итн.

Сетилниот систем за вкус е одговорен за информациите за вкусот и текстурата на храната. Некои од тешкотиите во оваа област се: пребирливост во смисла да се јаде само одредени видови храна, или само храна која е пасирана, сецкана, кремаста, потоа тешко џвакање и голтање, одбивање да се мијат забите, одбивање посета на стоматолог, како и јадење исклучително ладна, топла или зачинета храна, често цицање и џвакање облека, прсти, коса и слично.

Кога се јавуваат тешкотии со сензорната интеграција?
Периодот на рано и предучилишно образование до 7-годишна возраст е од клучно значење за развојот на сензорната интеграција бидејќи мозокот во тој период воспоставува најмногу нервни врски. Нарушувањето на сензорната интеграција може да биде присутно дури и кога нема видливи оштетувања на мозокот.
Сепак, никој нема совршена интеграција на сетилата, а тешкотии во оваа област секогаш може да се појават. Тие најчесто ги забавуваат децата во нивните активности, без разлика дали се работи за учење или играње со пријателите. Проблемите во однесувањето се јавуваат токму поради тоа што мозокот не е во состојба правилно да го обработи и организира протокот на сетилните информации, односно начинот на кој го информира човекот за неговите активности во околината.
Може да се појават и тешкотии:
• поради предвремено породување,
• кај деца со оштетени моторни вештини, церебрална парализа, аутизам или нарушување на вниманието (АДХД),
• кај деца со оштетен слух, вид, јазик или говор,
• кај деца со интелектуална попреченост.

Како се манифестира нарушувањето на сензорната интеграција?
Дисфункција на сензорна интеграција се јавува кога нервниот систем има потешкотии со интегрирањето на информациите од околината. Мозокот може добро да работи, да прима сензации и да ги испраќа, но некаде има блокада. Пред сè, важно е да се нагласи дека сензорната интеграција не е болест, туку нарушување.Најважно е да се забележат промени во однесувањето на детето и да се види дали има некои важни разлики. Треба да се нагласи дека навистина секој може да покаже одредени проблеми со сензорната интеграција и неправилната обработка на сетилните информации, но не мора да значи дека станува збор за нарушување и дека е потребна соодветна терапија.Важно е да се процени колку силно одредени симптоми создаваат негативни модели на однесување и дали е навистина потребна стручна помош.

Симптоми на нарушување на сензорната интеграција
Најчестите симптоми на нарушувања на сензорната интеграција кај децата се:
• чести и невообичаени промени на расположението;
• недоследност на движењето (не рамнотежа, страв од височина);
• недостаток на чувство за опасност и чести повреди;
• нечувствителност на звуци;
• недостаток на самоконтрола и импулсивност;
• доцнење на говорот, доцнење во развојот на говорот, јазикот или моторните активности;
• невообичаено ниско или високо ниво на активност (хиперактивност);
• тешкотии во учењето;
• прекумерна или недоволна чувствителност на движење или допир;
• емоционални и социјални тешкотии;
• исклучување и повлекување.

Програми и терапии
Постојат одредени програми и терапии кои им помагаат на децата со дисфункција на сензорна интеграција. На самиот почеток се создава сензорен профил на детето кој е основа за лекувањето. Се користи за да се утврдат точните симптоми и соодветната програма. Целите на ваквите терапии се активно учество на детето во подобрување на неговите вештини преку игра. Секое дете има индивидуализиран пристап кој е целосно прилагоден на неговите потреби. Претежно се работи за активности кои се богати со вестибуларни и тактилни дразби за детето да ги користи своите сензорни и моторни вештини и на правилен начин да комуницира со околината. Се работи и на нивната самодоверба и ги развивање на нивните говорни и когнитивни способности.

Класичните терапии за подобрување на сензорната интеграција, како и вежбите што може да се изведуват со детето, може многу да помогнат. Целта на сите вежби е да се подобри функционирањето на мозокот на детето преку обезбедување на вестибуларна, проприоцептивна и тактилна стимулација. Нарушувањето на сензорната интеграција не значи отсуство на функционирање на мозокот, туку само полошо функционирање.

Секое просечно дете добива одредени стимулации преку обична игра. Сепак, на детето со ова нарушување му треба водство во овие игри за да функционира нервниот систем подобро и да може да одговори на стимулацијата од околината.Потребно е поголемо трпение додека се изведуваат вежбите за подобрување на сензорната интеграција со што ќе се постигне видлив напредок кај детето.

Поврзани информации: