Продажна изложба на изработките од проектот „Учиме, се дружиме и донираме”

Во рамки на проектот Учиме, се дружиме и донираме”  кој беше поддржан од страна на Министерството за култура на Р.С.Македонија и успешно се спроведe во Музеј на Р.С. Македонија, на ден 14.11.2019г. беше одржана завршна продажна изложба на изработките од проектот во Хотел Холидеј Ин, за време на Bulgarian Coffee Morning.

Парите собрани од продажбата беа наменети за Лидија Димеска, самохрана мајка на 4 дечиња, меѓу кои Тихон е дијагностициран со аутистичен спектар. Покрај продажбата на изработките, беше поставена и донаторска кутија за истата намена.

На изложбата беа присутни голем број на претставници од Дипломатскиот кор, Владини претставници, како и г-ѓата Зорица Заева, сопруга на премиерот Зоран Заев.

Ден подоцна, во просториите на Здружението Во Мојот Свет официјално беше отворена донаторската кутија, а парите лично и беа предадени на г-ѓа Лидија Димеска.

Со проектот беше предвидена изработка на садови од глина, боење на садови од минатото, изработка на накит, боење на народни носии и слично,од страна на дечиња со аутистичен спектар на нарушување. Со помош на Музејски Едукатор – Сузана Марковска и Специјален Едукатор и Рехабилитарот, м-р Емилија Георгиева, дечињата членови на Здружението имаа можност да се запознаат и сами да изработат садови, народни носии и накито од минатото.

Здружението изразува огромна благодарност до Министерство за култура на Р.С. Македонија, Музеј на Р.Северна Македонија, родителите на сите дечиња кои беа дел од проектот, и Амбасадорот на Р.Бугарија Во Скопје, г-дин Ангел Ангелов и неговата сопруга Биљана Ангелова.

 

 

Поврзани информации: