Учиме, се дружиме, донираме! – Уште еден успешно реализиран проект

Врз основа на годишната програма на Министерство за култура на Р.С. Македониjа за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2019 година, проектот ‘Учиме, се дружиме и донираме” на Здружението Во Мојот Свет беше поддржан од страна на Министерството и успешно се спроведe во Музеј на Р.С. Македонија.

На ден 02.11.2019, Сабота се оддржа последната работилница предвидена во рамките на овој проект.На работилницата присуствуваа вкупно 15 дечиња, меѓу кои беа и Тихон, Василиј, Наума и Христо за кои и е наменета донацијата  од продажбата на изработките.

Имавме чест да работилницата ја посетат Првата дама на Р.С. Македонија, г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска, г-ѓа Биљана Ангелова, сопруга на Амбасадорот на Р.Бугарија во Скопје, како и сопруги на други амбасадори во Земјата.
 Со проектот беше предвидена изработка на садови од глина, боење на садови од минатото, изработка на накит, боење на народни носии и слично,од страна на дечиња со аутистичен спектар на нарушување со цел афирмација и промоција на културата во Р.С. Македонија.
Посебно сме горди што сите изработки се  од деца со аутистичен спектар на нарушување и истите ќе бидат изложени за продажба, а средствата остварени од продажбата ќе бидат наменети за 4 детно семејство со самохрана мајка.

Поврзани информации: